Pogača po ovom receptu je ukusna, raskošna i bogata. Često je mesim kada su praznici ili nosim povojnicu (to je običaj obilaska novorođenčeta i majke sa darovima. Pored poklona, nosi se pogača, na kojoj spakuje malo soli i glavica crnog luka, zatim pečeno pile (obavezno domaće, organski odgajeno) i torta). Recept postoji preko tri decenije i originalnu verziju pročitajte u nastavku 🙂

Potrebno je:

300 ml mleka, mlakog
Kocka kvasca
1 kg brašna
2 jajeta
2 – 3 kašike ulja
Susam
Malo soli i šećera
Margarin za premazivanje

Priprema:

U 300 ml mlakog mleka dodati kocku kvasca, malo soli i šećera (među prstima) i 2 – 3 kašike brašna. Ostaviti da nadođe. U 1 kg prosejanog brašna dodati mleko sa kvascem, 200 ml mlake vode, dva jajeta, 2 – 3 kašike ulja, malo soli, zamesiti testo i ostaviti da nadođe.
Zatim, testo podeliti na 6 delova (jufki): pet jufki razviti oklagijom i svaku premazivati margarinom, sem poslednje, pete. Kore ređati jednu na drugu i staviti ih u tepsiju, koja je podmazana i posuta brašnom. Oštrim nožem iseći pogaču na četiri dela, a svaku četvrtinu na tri dela. Tako smo dobili 12 delova, onda vrh svakog dela podići od centra ka obodu tepsije. Šestu jufku raskalgijati, premazati margarinom i podeliti na pet delova: svaki deo urolati i poređati uspravno u centar tepsije.
Pogaču premazati žumancetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu, svetlo braon boju kore (na početku na 200°C, kasnije smanjiti na 180 – 160°C, zavisno od rerne).

Savet: Ovo je originalan recept koji sam dobila. Može se modifikovati prema želji i ukusima. Na primer: ja volim da raskagijane jufke premažem maslinovim uljem i pospem sušenim bosiljkom. Takođe, deo belog brašna može se zameniti kukuruznim ili nekim drugim brašnom. U testo se može dodati šaka mekinja, susam, kim… Mogućnosti su mnogobrojne 🙂

Prijatno!