Odličan recept za kolač koji mnogo volim i rado preporučujem: nutritivno vredan, brzo i lako se sprema. Preporučuje se deci, trudnicama, dojiljama, sportistima, radnoaktivnoj populaciji, starijim osobama, kao i svima koji se oporavljaju, nakon bolesti, stomatoloških i drugih intervencija. Preporučuje se uvek kada je potrebno dati hranljiv, ukusan, lako svarljiv i proteinima bogat obrok.

Potrebno je za koru:

7 jaja
7 kašika pšeničnog griza
2 kašike brašna

Potrebno je za prelivanje:

1 l mleka
7 kašika (ravnih) šećera
1 kesica vanil šećera

Priprema:

Mikserom dobro umutiti belanca. Zatim, dodavati uz mešanje varijačom (drvenom ili silikonskom) žumanca jedno po jedno, kašiku po kašiku griza i na kraju brašno. Dobro sjediniti da bude homogena masa. Blago pouljiti pleh i posuti ga brašnom, pa izliti masu. Peći na 180 °C oko 20 – 30 minuta (zavisi od rerne; testo treba da dobije zlatno žutu boju, a pečenost možete provetiti zabadanjem čačkalice u testo: ne treba da ostaju tragovi testa).
Mleko sa šećerom grejati dok se ne otopi šećer.
Topao kolač preliti sa toplim mlekom. Mleko sipati kutlačom, ravnomerno preko kolača.
Služiti koh ohlađen.

Saveti: Ovo je originalan recept moje drage svekrve. Svakako se može unaprediti u smislu zamene šećera medom. U slučaju intolerancije na laktozu, možete koristiti jedno od biljnih mleka (kokosovo, sojino, pirinčano i sl.). Ukoliko kolač spremate osobi koja ima dijabetes, intoleranciju na glukozu, insulinsku rezistenciju, hipertrigliceridemiju ili je gojazna, onda šećer zamenite zaslađivačem, a umesto vanil – šećera stavite parče vanil šipke. Osobe intolerantne na gluten i koje imaju celijakiju mogu pšenični griz zameniti sa pirinčanim ili nekim grizom od bezglutenskih žitarica.

Prijatno!