Osnovne smernice u odabiru, obradi i pripremi namirnica, kako bi se konzerviranjem očuvao kvalitet ostavljene zimnice. Nije teško, proverite 🙂

 

 

1. Nabavite povrće i voće od proverenih prodavaca
Kvalitet kupljenog povrća/voća je najvažniji preduslov kvalitetne zimnice.

2. Kupujte zrelo povrće i voće
Važno je proceniti pravi trenutak za kupovinu povrća/voća: ono ne treba da je nezrelo, niti prezrelo, već zrelo.

3. Kupljeno povrće i voće spremite što pre
Kako bi kupljeno povrće/voće zadržalo svoj kvalitet, spremite ga što pre i izbegavajte dugo skladištenje do pripreme.

4. Vodite računa o ličnoj, higijeni pribora i radnih površina
Higijena je veoma značajna kada se radi sa namirnicama, posebno ako želimo da je spremimo i ostavimo u obliku zimnice. Ukoliko higijena nije zadovoljavajuća, plodovi se mogu kontaminirati patogenim mikroorganizmima i tako dovesti do kvara finalnog proizvoda.

5. Detaljno operite povrće i voće
Detaljno pranje je neophodno da bi se što bolje uklonila nečistoća i mikroorganizmi kojih ima na plodovima. Setite se: dugačak je put namirnica od njive do vaše korpe.

6. Koristite proverene recepte i sastojke dodajte po tačnoj meri
Upotreba proverenih recepata i tačnih količina sastojaka je od velike važnosti za trajnost proizvoda. Pazite i na razliku u težini plodova na početku (bruto težina, težina neopranih i neočišćenih plodova): povrće/voće uvek merite kada su oprani i očišćeni, to je neto težina.

7. Detaljno operite ambalažu (staklene tegle, flaše i dr.)
Koliko je bitna lična higijena, higijena pribora i površina, kao i detaljno oprani plodovi, isto toliko je značajna i čistoća ambalaže. Preporuka je da se staklena ambalaža nakon pranja i sušenja steriliše u rerni pre stavljanja gotovih proizvoda.

8. Oštećene poklopce i zatvarače zamenite novim
To zaista treba uraditi i taj postupak ne predstavlja veliki izdatak, jer se mogu nabaviti na komad po pristojnim cenama.

9. Obeležite tegle/flaše
Na svaku flašu, teglu ili teglicu zalepite nalepnicu na kojoj ste prethodno napisali: vrstu proizvoda i datum proizvodnje.

10. Pravilno skladištite zimnicu
Pravilno skladištiti zimnicu znači čuvati je u hladnim, mračnim prostorima (ostavama, podrumima). Svetlost i temperatura mogu ubrzati kvarenje zimnice.

Prijatno Vam želi,
Snežana