Pojedine vrste voća jedva da je potrebno žvakati, ali zato oko nekih baš “ima posla” 🙂 Plod nara (“jabuka puna koštica”) spada u drugu grupu, ali, znajte, trud se isplati…

Opšti podaci o naru

Voćka koja je tema ovog priloga, vodi poreklo iz Azije i rasprostranjena je u Sredozemlju. Gaji se u Turskoj, Tunisu, Egiptu, Maroku, Avganistanu, Iranu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Rusiji i Japanu. U Primorju raste kao divlje drvo ili žbun. Nar (lat. Punica granatum; mogranj, šipak) je listopadno drvo, otporno na sušu, štetočine i bolesti.
Postoje zapisi iz antičkog doba, prema kojima se nar koristio kao lek. Zbog mnoštva semenki unutar ploda, nar je predstavljao simbol zdravlja, plodnosti, bogatstva, berićeta…
Plod nara ima čvrstu i kožastu koru žućkaste do crvene boje. Unutrašnjost ploda čini veliki broj semenki koje su grupisane i odvojene tankim opnama. Specifičnost ovog ploda je da se bere kada je potpuno zreo, jer do zrenja ne može doći stajanjem (kao što je to slučaj kod mušmula, japanske jabuke, banana i dr.). Kasna jesen i zima su prava sezona za konzumaciju ovog divnog, nutritivno vrednog voća.

Nutritivna vrednost

Plod nara sadrži veliki procenat vode (82,8%), malu energetsku vrednost (69 Kcal/288KJ)*, odličan odnos natrijuma (3 mg) i kalijuma (260 mg); sadrži malu količinu belančevina (0,8g), masti (0,3 g), dok je sadržaj ugljenih hidrata oko 16 grama i vlakana 4 g**. Zavisno od sadržaja i odnosa ugljenih hidrata i organskih kiselina (kojih je od 0,3 do 3,3%) postoje: kiseli, slatko-kiseli i slatki plodovi nara. Sadržaj vitamina C je oko 8 mg. Dobar je izvor vitamina B kompleksa, fosfora i kalcijuma.
Pored velike nutritivne i male energetske vrednosti, ovo voće je veoma zahvalno za transport upravo zahvaljujući jakoj kori. Pored zaštite od mehaničkih oštećenja tokom transporta od proizvođača do potrošača, kora sprečava eventualnu kontaminaciju ploda štetnim mikroorganizmima i čuva hranljivost ploda nedopuštajući isušivanje i delovanje spoljnih faktora.

Zašto se nar preporučuje?

Plod nara se koristi u svežem i/ili prerađenom obliku u ishrani (najčešće u obliku soka, sirupa, ulja, likera, čaja). Primenu je našao i u kozmetici.
Rezultati istraživanja ukazuju da nar ima snažne protivupalne i antioksidativne osobine, prvenstveno zahvaljujući sadržaju fitohemikalija (tanina, antocijana, polifenola, flavonoida). Prema nekim autorima, sadržaj ovih fitohemikalija je veći nego u crvenom vinu i zelenom čaju.
Jača imunitet, odnosno imuni odgovor tela.
Sok od nara prevenira aterosklerozu, jer sprečava oksidaciju LDL holesterola (holesterola male gustine, tzv. lošeg holesterola). Time deluje i na smanjenje rizika od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. Snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju.
Utvrđen je preventivni i terapeutski uticaj soka od nara na ćelije karcinoma prostate. Utiče na povećanje plodnosti oba pola, prvenstveno delujući na prokrvljenost, cirkulaciju.
Preporučuje se ženama u menopauzi zbog sadržaja fitoestrogena.
Utiče povoljno na elastičnost kože, zdravlje noktiju i kose.
Kora nara ima lekovita svojstva, jer zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima deluje antioksidativno, protivupalno i imunostimulišuće. Više o upotrebi čaja od kore divljeg nara (proizvodi ga Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“) pročitajte na: https://www.mocbilja.rs/index.php/proizvod/caj-od-kore-ploda-divljeg-nara/

Ulje nara proizvodi se hladnim ceđenjem semenki i može se koristiti za oralnu i spoljnju upotrebu. Ima antiupalna, antibakterijska svojstva, pomaže u zarastanju rana i opekotina, regeneraciji kože itd.

Kome se nar preporučuje?

Preporučuje se u ishrani svih kategorija zdravih osoba. Mogu ga konzumirati trudnice, bebe već od osmog meseca života (u obliku soka), deca, sportisti, odrasli…
Medicinska nutritivna terapija uključuje upotrebu ovog voća kod osoba koje imaju hipertenziju (povišen krvni pritisak), slabu cirkulaciju, povišen nivo holesterola u krvi, kao i kod osoba koje boluju od dijabetesa (šećerne bolesti), insulinske rezistencije i sl. oboljenja i stanja, prvenstveno zbog niskog glikemijskog indeksa.

Kome se ne preporučuje?

Ne preporučuje se preterivanje u unosu soka od nara, jer može dovesti do pojave opstipacije (zatvora). Setite se: jedan od osnovnih principa pravilne ishrane je UMERENOST 🙂
Umereno i oprezno konzumiranje se savetuje i osobama koje imaju povišen nivo kalijuma u krvi.
Oprez se savetuje kod uvođenja u ishranu bebama koje su sklone alergijskim reakcijama i/ili ako postoje alergije u porodici.
Sadržaj koštica u semenkama nara je razlog da se do treće godine deci daje samo sok ili sirup od nara. Semenke nara se mogu dati deci i pre treće godine, ali uz veliki oprez.

Volite nar, stavili ga na listu nabavke i… na šta treba da obratite pažnju?

Kada birate plodove nara, obratite pažnju da budu neoštećeni i teži (znači da imaju dosta soka). Takve plodove možete u adekvatnim uslovima čuvati nekoliko nedelja. Optimalni uslovi podrazumevaju odsustvo svetlosti, vlage i toplote. Većina ostava ima takve uslove i tamo ih možete čuvati mesec dana, ali se u frižideru mogu čuvati dva meseca. Semenke nara možete zalediti i tako produžiti njihovu upotrebu u ishrani. Sok od nara je vrlo hranljiv i preporuka je da ga koristite sveže pripremljenog ili da čuvanje u frižideru ne bude duže od dva dana.
Savet je da pre upotrebe operete plod, jer je dalek put od stabla sa kog je ubran do Vaše trpeze. Na tom putu bile su stotine kilometara i puno pari ruku koje su: brale, pakovale, skladištile, prepakivale… I, na kraju Vaša kojom ste birali plod koji ćete kupiti 🙂 Ne zaboravite: higijena je važna. “Čistoća je pola zdravlja”.
Kad smo kod higijene, pažljivo sklonite koru (uputstvo je na kraju teksta), jer svako zasecanje i pritiskanje ploda uzrokuje prskanje soka, koji ostavlja fleke koje je teško ili nemoguće skinuti.

Ideje za konzumaciju 🙂 

  • Sveži plodovi nara
  • U obliku soka
  • Kao dodatak slanim i slatkim salatama
  • U obliku voćnog deserta (kolači, torte)
  • U svežem obliku ili u obliku priloga uz mesa (piletinu, ćuretinu, teletinu i sl.)
  • U obliku pudinga
  • Kao dodatak grizu, prosu, sutlijašu, ovsenim i drugim kašama

Savet kako da najlakše dođete do semenki nara

Ili, kako lako očistiti nar? Jednostavno je: oštrim nožićem zasecite krug na plodu nara prečnika oko 4-6 cm, zavisno od veličine ploda. Krug zasecite plitko, na polu suprotnom peteljci i pažljivo skinite koru. Videćete bele opne koje dele unutrašnjost nara na segmente. Upravo tamo, gde su opne zasecite koru i razdvojte plod na kriške. Sa svake kriške sklonite bele, tanke opne i onda je lako skinuti semenke. Uživajte 🙂

Prijatno Vam želi,
Snežana

 

*Sve vrednosti se odnose na 100 grama nara
**U prilogu su dati podaci o energetskoj i nutritivnoj vrednosti iz knjige “Tablice hemijskog sastava prehrambenih proizvoda”, autora: N. Jokić, M Dimić i M. Pavlica