Supe ili čorbe treba da su deo svakodnevne ishrane zbog mnogobrojnih korisnih svojstava (više o tome pročitajte u prilogu). One osvežavaju, okrepljuju, pomažu u oporavku, ali i deluju preventivno. Zajednička karakteristika svih supa/čorbi od povrća jeste  da se brzo spremaju, lako vare, najčešće nemaju veliku energetsku vrednost (to zavisi od sastojaka).

Paradajz čorba sa krompirom je lepo i jednostavno posno jelo, koje se može konzumirati za ručak i/ili večeru. Može se spremiti u dve varijante: kao posna na vodi i posna sa uljem. Obe varijante možete skuvati u dva oblika: kao bistru ili krem čorbu (postupak pripreme je isti, samo na kraju pripreme sve izmiksate štapnim mikserom ukoliko želite krem čorbu).

Potrebno je:

Luk crni, praziluk, ljubičasti – možete kombinovati ili birati po želji i ukusu

Šargarepa

Celer

Sok od paradajza

Maslinovo ulje

So, biber, peršunov list, origano, po ukusu

Priprema:

Svo povrće oprati, očistiti i usitniti. U posudu staviti povrće, naliti vodom da ogrezne i staviti da se kuva. Na pola procesa kuvanja, naliti sokom od paradajza i nastaviti sa kuvanjem dok povrće ne omekša potpuno. Na kraju, dodajte so, biber, peršunov list, origano i druge začine po želji i ukusu, kao i malo maslinovog ulja, ako ne spremate čorbu na vodi. Ukoliko želite krem čorbu, povrće isitnite štapnim mikserom.

Saveti: Proverite koliko je sok od paradajza slan, pa u skladu sa tim dodajte so. Ovo je veoma bitno ako čorbu konzumiraju osobe koje imaju hipertenziju, bubrežna ili druga oboljenja kod kojih se savetuje oprezan i ograničen unos soli.

Ukoliko jelo pripremate za osobu koja ima dijabetes, hiperinsulinemiju, hipertrigliceridemiju i dr. onda obratite pažnju na sadržaj šećera u soku od paradajza. Takođe, preporučujem da se u čorbu stavi tikvica (jedna ili dve srednje veličine, zavisno za koliko osoba se priprema) umesto krompira.

Prijatno!