Jelo koje se može spremati od različitih vrsta mesa: telećeg, junećeg, pilećeg, svinjskog, kao i od mesa divljači. Ukoliko se koristi meso divljači onda je pre pripreme neophodno da meso odstoji par sati u pacu (marinadi), kako bi omekšalo i priprema kraće trajala. Marinada se priprema na različite načine. Može se koristiti belo vino ili jabukovo ili alkoholno sirće, biber u zrnu, lovorov list, so, zrna slačice, šargarepa, celer itd. Ako koristite meso peradi (ćureće, pileće…), pre pripreme ga otkostite. Od čega god da spremate gulaš, to je odlično jelo za sve osobe kojima treba dobar izvor belančevina: deca, odrasli, sportisti, kao i osobama koje imaju anemiju.

Potrebno je:

Meso, juneće

Praziluk, crni ili crveni luk – količina po ukusu

Šargarepa

Morska, jodirana ili kalijumova so – po ukusu

Začini: kim, bosiljak, biber, lovorov list, ruzmarin, po ukusu

Priprema:

Količine nisam napisala, ali ja na 500 g mesa dodam toliko povrća. Koristim različite vrste luka, a vi možete kako volite. Najpre svo povrće oprati, iseckati (ne previše sitno) i u šerpu staviti povrće i naliti sa malo vode (oko 1 – 2 dl). Dok se voda sa povrćem greje, iseckati meso na kockice i dodati ga povrću, naliti hladnom vodom, posoliti, dodati kim i staviti da se skuva. Kada voda treba da provri, smanjiti vatru, da se kuva na tihoj vatri (kod mene na štednjaku stavim na 2, to je srednja temperatura). Kada je meso mekano, gulaš je gotov.

Oko 15 minuta pre kraja kuvanja, dodam začine: bosiljak, biber, nekada lovorov list. Uvek stavljam različite začine, pa je ukus blago drugačiji.

Savet:  Povrće na početku ne treba da bude mekano, skuvano. Skuvaće se zajedno sa mesom. Sve streba staviti u hladnu vodu da bi hranljivi sastojci lepo izašli u bujon (podsetite se priloga www.porodicninutricionista.com/supa-corba-kraljica-svakog-rucka/). Pri pripremi gulaša ne dodajem nikakvu masnoću, jer svako meso ma kako posno bilo, u vlaknima ipak ima masnoću, tako da je nije neophodno dodavati. Eventualno, ako želite, možete dodati na kraju pripreme. Dalje, ukoliko spremate jelo za osobe koje imaju dijabetes, insulinsku rezistenciju i sl. smanjite količinu povrća. Osobe koje imaju visok pritisak (hipertenziju) i bubrežna oboljenja treba da koriste kalijumovu so.

Prilog uz gulaš može biti po želji, ukusu i zdravstvenom stanju: bareno povrće, pirinač, makarone, palenta (kao na slici)… Ako imate intoleranciju na gluten koristite pirinač, makarone od bezglutenskog brašna, sočivo, kukuruzni griz i dr. Takođe, pazite na količinu priloga: kod osoba sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom, gojaznošću bolje servirati gulaš uz bareno lisnato povrće ili značajno smanjiti količinu ako ipak uzima palentu, makarone i sl.

Prijatno!