Može zvučati neskromno, ali samo ću preneti utiske svih koji su probali ovaj kolač: odličan je! Svideo se i meni odmah, na prvo probanje 🙂 Recept sam dobila od moje drage imenjakinje, žene – zmaj za kolače (veliki pozdrav za Snežu Đ.). Lagan je, osvežava i kada su rođendani ili druge proslave uvek ga kombinujem sa nekim čokoladnim slatkišem (reforma, torta od smokve i sl.). To činim iz dva razloga: samo čiz kejk nije dovoljan količinski (bake bi rekle “nije izdašan”) i  skoro svi vole tu kombinaciju: po parče voćnog i čokoladnog kolača.

Priprema se od sezonski dostupnog voća. Najčešće koristim maline, jagode, kupine, ribizle… Može se koristiti i smrznuto voće, čime se produžava vreme prisutnosti nekog voća u ishrani, a tokom zime ukusi i mirisi jagoda, malina i drugog voća baš osveže i oraspolože 🙂

Potrebno je (originalna mera):

I deo: 450 g mlevenog plazma keksa, 4 – 5 kašika mleka, pakovanje mlečnog margarina “Dobro jutro”, 125 g šećera u prahu;

II deo: 500 ml slatke pavlake, 2 čaše kisele pavlake, dva pakovanja po 100 g krem sira

III deo: 100 g šećera, 500 g voća, 2 kesice želatina, 200 ml vode

Od ove mere napravim dva čiz kejka (promeri kalupa su 28 i 17 cm).

Originalni recept sam malo modifikovala (smanjila količine šećera i margarina). Za čiz kejk koji pravim u kalupu promera 28 cm potrebno je:

I deo: 300 g mlevene plazme, 3- 4 kašika mleka, polovina pakovanja mlečnog margarina “Dobro jutro”, 50 g šećera u prahu;

II deo: 500 ml slatke pavlake, 2 čaše kisele pavlake, dva pakovanja po 100 g krem sira (moj izbor su: šabački Sirko ili Imlekov krem sir)

III deo: 50 – 80 g šećera (zavisi od vrste voća i njegove slatkoće), 500 g voća, 2 kesice želatina

Priprema:

Prvo se pravi III deo: u šerpu sipati oko 150 ml vode (ako je voće zamrznuto sipajte oko 100 ml) i dodati šećer (ako je voće slatko dovoljno je 50 g, ako nije možete dodati 80 -100 g). Kada se šećer otopi i voda provri, dodati oćišćeno i oprano voće. Kuvati nekoliko minuta. Za to vreme razmutiti dve kesice želatina sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Potrebno je taman toliko vremena dok se voće malo problanšira. Zatim, dodajti želatin u voće, promešati, skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Kalup premazati sa malo margarina i na dno staviti papir za pečenje, ako želite da kasnije prebacujete na tacnu. Ako hoćete da ostane na metalnoj podlozi od kalupa, ne morate da stavljate papir. Sjediniti mleveni keks, šećer u prahu, dodajti margarin i mleko. Homogenu (dobro sjedinjenu)  masu staviti na dno kalupa i rasporediti je tako da bude jednake deljine. Ostaviti u frižider.

Umutiti 500 ml slatke pavlake (pazite da ne preterate sa mućenjem). Posebno sjediniti: kiselu pavlaku, krem sir i šećer u prahu. Možete dodati vanil šećer. Sastaviti sa umućenom slatkom pavlakom i sipati u kalup preko podloge od keksa. Vratiti u frižider.

Kada se voće ohladi, sipati ga u kalup preko slatke pavlake. Ostaviti preko noći da se stegne i dobro rashladi.

Saveti: umesto šećera možete koristiti zaslađivač i tako smanjiti kalorijsku (energetsku vrednost). Takav kolač možete poslužiti i osobama koje su na redukcionom režimu ishrane. Osobe koje imaju dijabetes, povećane trigliceride, insulinsku rezistenciju i dr. moraju biti oprezne iako je kolač sa zaslađivačem, jer šećera ima u voću i keksu.

Ponekad se odlučim za samo jednu vrstu voća, ali najčešće kombinujem dve – tri vrste (malina i kupina su odličan spoj; može im se dodati malo ribizla, aronije… sve prema željama, ukusima i  mogućnostima).

Prijatno!