Napitak sačinjen od mlečnih proizvoda (mleka, jogurta) i voća je nutritivno i energetski vredan. Može se deci i odraslima servirati kao užina. Sprema se od sezonski dostupnog voća. Može se koristiti i smrznuto voće, čime se produžava vreme prisutnosti nekog voća u ishrani, i time osvežava jelovnik i ishrana čini raznovrsnom.

Potrebno je:

Voće
Mleko/jogurt
Med i jezgrasto voće po potrebi

Priprema:

Voće dobro oprati. U zavisnosti od vrste i količine voća, kombinujte ga sa mlekom ili jogurtom. Na primer: voće koje sadrži više vode (jagode, maline, kupine i sl.) možete kombinovati sa jogurtom koji ima gušću konzistenciju. Mada, ako je količina ovog voća veća, može se dodati i mleko. Voće i mlečni napitak staviti u blender da se usitni i sjedini. Može se dodati malo meda, jezgrastog voća (orah, lešnik, badem i dr.).

Saveti: dodavanje meda i jezgrastog voća (orah, lešnik, badem i sl.) preporučuje se deci koja se oporavljaju, sporije napreduju ili imaju intenzivne treninge. Deci koja imaju problem sa gojaznošću, dijabetesom, hipertrigliceridemijom i sl. ne treba sladiti ovu užinu.
Ovako pripremljen napitak ne treba dugo čuvati. Najbolje je pripremiti uvek svež i odmah ga konzumirati, jer se stajanjem smanjuje nutritivna vrednost, a može se i ukvariti zbog međudejstva sastojaka (mleko, voćne kiseline, kao i mlečni šećer, med i dr.).

Prijatno!