Imam utisak da se heljda ne koristi često u ishrani. U ordinaciji čujem da, ako je i bilo pokušaja, ljudi nisu oduševljeni njenim ukusom. Ustvari, najčešće se napravi par grešaka, ne dobije se odgovarajući ukus i onda se odustane. Heljda je jedna odlična namirnica, bilo u kom obliku da se koristi: u zrnu, brašnu…
Heljdu mogu da koriste svi, a posebno je značajna u ishrani osoba koje imaju intoleranciju na gluten, zatim kod opstipacije, gojaznosti. Bogata je ugljenim hidratima, vlaknima, belančevinama, mastima (fosfolipidima), kao i mineralnim materijama (kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, cink…). Brzo se priprema i nije potrebno dugo kuvanje.

Potrebno je:

Heljda u zrnu
Piletina
Dodatak sa povrćem
Šargarepa, peršun

Priprema:

Piletinu sečenu na komade skuvati sa povrćem u posoljenoj vodi.
Heljdu treba prvo naliti hladnom vodom i onda tu vodu kasnije prosuti i naliti drugom. Heljda poveća zapreminu 3-4 puta, pa je toliko vode i potrebno dodati (jedna merica heljde, 3-4 merice vode). Onda, posoliti (može solju ili dodatkom sa povrćem. Ja koristim Alevin natur, bez natrijum glutaminata) i kratko kuvati.

Zatim, u vatrostalnu posudu, malo pouljenu (koristite silikonsku četkicu, onda se upotrebi baš malo ulja), stavite pripremljenu heljdu i poređajte piletinu. Poklopite i zapecite u rerni 15-20 minuta na 150 – 180°C, dok meso ne dobije zlatno žutu boju.

U vodu u kojoj se kuvalo povrće i piletina, ubacite domaće rezance ili napravite knedle, dodajte peršunov list i, eto lepe pileće supe.
Još vam ostaje da napravite sezonsku salatu (na primer: zelenu ili salatu od svežeg kupusa) i, eto kompletnog ručka.

Prijatno!